Search

Har du upplevt kulturkrockar?

Otydlig kommunikation skapar otydlighet

Vi människor är oftast rädda för kulturkrockar för att vi är rädda för något vi inte kan styra över. Vi vet inte hur personer framför oss kommer att reagera och för att slippa konflikten, agerar vi på ett sätt där vår kommunikation blir otydlig. Otydligheten skapar ett inre kaos hos individen. Vi säger en sak, men menar något annat.


Jag har haft många chefer som på grund av sin egen rädsla fick mig att känna att det var fel på mig eller för den jag var. En känsla som jag hoppas många slipper att uppleva, för det kan hindra att våga utmana sig i olika sammanhang och förlora tron på sitt eget värde.


Möta kulturkrockar – ett måste

Självklart blir det kulturkrockar. Att våga möta kulturkrockar är det enda sättet att stärka individens självbild men också ge kunskap om vad som fungerar eller inte fungerar. Detta är en av de största utmaningarna som finns i samhället, organisationer och utbildningssektorn, som ofta duckar för kulturkrockar i stället för att möta dem.


Kulturkrockar uppstår när det finns en otydlig kommunikation men också när rädsla finns för att ställa krav och rädslan för mottagarens reaktioner.


Swedish Fika – en kultur

Här är ett exempel på en kulturkrock jag själv och många med mig varit med om.

Fika är heligt i Sverige. Inte i religiös form utan att det är en viktigt en del av kulturen där vi skapar relationer till varandra, speciellt på arbetsplatsen.


Om man inte är uppvuxen med det så tycker man att Swedish Fika är onödigt och hoppar över rasterna för att man vill var duktiga och gör ett bra jobba. Det kan skapa en krock, eftersom man kan upplevas att inte vara social i arbetsgruppen.


Vi överbryggar kulturskillnader

Vi på FRI hjälper individen och organisationer att utjämna kulturkrockar. Vi förbereder individen och ger rätt förutsättningar att lyckas väl på sin arbetsplats.


Har du stött på kulturskillnader?

Kontakta mig gärna och berätta vad du varit med om.


/Deborah Sundell
110 views0 comments