Search

Individens Varför är viktigt när de ska lära sig ett nytt språk

Språket avgörande för att känna sig behövd

Man borde tycka att en fjortonåring borde kunna lära sig ett nytt språk väldigt snabbt eftersom man är ung och snabblärd, men tyvärr var det inte så för mig när jag precis kom till Sverige.


Att lära sig ett nytt språk har inget med åldern att göra. Självklart är det lättare när man yngre, men framför allt handlar det om att hitta sitt Varför och motivationen för att förstå vikten av kunna språket för att integrera och känna sig behövd i samhället.


Att hitta sitt Varför

Vi alla möter många individer som har bott många år i Sverige som fortfarande kämpar med språket. Många av dem har gett upp att ens drömma om att kunna kommunicera på svenska eftersom de inte har hittat sitt Varför i att lära sig språket. Men de är duktiga entreprenörer som verkligen vill skapa sig ett liv där de kan försörja sig själva och bidra till samhället.


Språket är nyckeln till att integrera sig

Du läste rätt, språket är nyckel till att kunna ha ett fungerande liv i samhället där individen finner sitt sammanhang i sitt nya nätverk. Att kunna behärska ett nytt språk ger individen självkänsla och ett eget värde att som person tillföra samhället med sina resurser.


Därför är det viktigt att kunna anpassa språkinlärning utifrån individen och få personen att identifiera sitt Varför. Bara då kommer individen lägga all sitt fokus och sin energi för att lära sig språket.


Vi hjälper individen att hitta sitt Varför

Vi på FRI ställer därefter krav och utmanar individen att våga prata svenska på våra kurser. I varje hemuppgift ingår det att prata svenska 30 minuter varje dag. Att lära sig ett nytt språk med yrkesinriktning har visat sig vara en effektiv metod som ger individen menings, men också ett proaktivare sätt att lära sig språket.


Jag hittade mitt Varför

Det tog mig drygt ett år innan jag kunde prata ”rätt” svenska. Jag kommer nog aldrig att kunna prata perfekt svenska eftersom jag inte är född i Sverige, men jag har lärt mig språket på ett sätt där jag kan vara en del av samhället och finna mitt sammanhang och bidra med mina kunskaper och erfarenheter.


- Är det viktigt att hitta sitt Varför? Vad tror ni?


Jag har erfarenhet från min egen integrationsresa och har hjälpt att hitta sitt Varför. Jag kan stötta din organisation i detta viktiga område!


/Deborah Sundell

VD




119 views0 comments

Recent Posts

See All