Search

Integrera sig i svenska samhället - största investeringen

Att integrerar sig i svenska samhället kan vara den största investering man kan göra som utrikesfödd. Du kanske undrar vad jag menar med investering? Jag syftar både på den emotionella och ekonomiska delen.

Utmaningar och framgång

Jag kommer så väl ihåg den dagen jag kom till Sverige den 16 maj 1986. Jag klev av planet på Arlanda en grå och otroligt kall dag och jag undrade då om jag kommit till helvetet eller paradiset. Att jag skulle få uppleva stora utmaningar och framgång, visste jag inte jag då.


Hur gick det då, hamnade jag i helvetet eller i paradiset? Jag kom fram till att det berodde helt på mig själv och hur jag tog mig an utmaningarna, vilket ledde till paradiset.


Vad som händer emotionell hos individen

Man går igenom en stor förändring. Språket blir den första utmaningen, då man inte förstår ett skvatt vad någon säger. Att sen lära sig nya sociala koder som ingen talat om för oss och förväntas att vi ska känna till, kan ställa till problem.


Kulturskillnaderna är stora. Det man är van vid att kunna göra i sitt hemland är inte så självklart att det fungerar i det nya hemlandet. Människor man mötte, ställde inte alltid tydliga krav för de tyckte synd om mig, vilket skapade ett inre kaos hos mig och otydliga mål för min framtid.


Att förlora sin identitet skapar en ohörd kris i livet, samtidigt som jag försökte hitta nya vägar framåt. Sen har vi den enorma stressen, den är ständigt närvarande för individen och oron om hur jag ska försörja mig och min familj. Här började jag känna att jag tappade kontrollen över mitt liv.


Vad som behövs för en lyckad integration

Rätt insatser dubblerar resultatet positivt. Om man investerar en krona för rätt insatser till en fungerande integration och att individen blir en del av samhället, får man två kronor tillbaka. Samhället måste även se och ta tillvara på varje individs potential.


I mitt arbete och i programmen jag erbjuder, har jag alltid fokus på att ta tillvara på varje individs potential och jag:

• ställer tydliga krav

• ger rätt verktyg för att individens ska börja med sitt personliga ledarskap

• gör en tydlig kartläggning av individens kompetenser, utbildning och erfarenheter

• väcker individens drömmar, mål och lust


Vad säger mina elever?

Jag har fått många fina omdömen som bevittnar att jag gjort en god insats för dem. Mitt nästa blogginlägg kommer bland annat att handla om det.


Deborah Sundell

/VD


56 views0 comments

Recent Posts

See All